fredag 2. juli 2010

Nærkontakt med ulven (Canis Lupus)

I går opplevde jeg det som ikke så mange andre drømmer om: Sitte 1-2 meter unna ville ulver! En helt utrolig opplevelse på Langedrag naturpark! De 5 ulvene Tro (alfahannen), Aslan, Snorre, Gard og Arn sto mange hundre meter unna oss da vi gikk inn i ulvegården. Vi hadde ikke sittet der mange minuttene da de kom opp mot leirplassen vår som på dette bildet (som selvfølgelig er tatt av moi og ikke noe nettbilder denne gangen, nei!):

De er ville, men er vant til mennesker på en slik måte at de er nysgjerrige, men også akkurat passe skeptiske til at de holder seg på 1-2 meters avstand.


Ikke godt å se hvem av de 5 dette var, men det er en av ettåringene Arn eller Snorre.
Dette bildet er tatt litt før på dagen da det var fôringstid. På menyen denne dagen sto elgkjøtt. Langedrag naturpark har en avtale med Bergensbanen at påkjørt elg blir fraktet dit og brukes som dyrefôr til både ulv og gaupe.


Det varmt på 1000m høyde i går, og dyrene lå mye og sov både i sola og i skyggen. Da klokka nærmet seg 14, ble det liv i leiren: De kan nemlig klokka de dyrene der! Da er det mat å få, og da våknet de jammen meg opp 10 minutter før!
Fjellreven bor sammen med reinsdyra i sin egen store innhenging. Søt fyr??Gaupa kan man også bli med inn til på Langedrag. Nå er ikke jeg riktig så fascinert av gaupe som jeg er av ulv, så det ble med fotograferingen på utsiden av gjerdet. Men at gaupa er så spretten som Mira viste fram, det visste jeg ikke. Hun måtte også jobbe for maten - den ble kastet opp på et tak inne i innhengingen, og på ca 2-3 sekunder hadde hun elgkjøttet i kjeften. Imponerende!!


Jeg lærte også noe nytt i går når det gjelder elg: Elgens favorittmat er nemlig banan!!! Visste dere det?? Så ta med banan på biltur, skogstur osv. Blir elgen for nærgående kan dere jo prøve å kaste fra dere en banan, og se om den forsvinner.... Eller om det bare er elgen Svea på Langedrag som liker banan- det vites ikke! Jeg tar derfor ikke ansvar for elgmøter der bananer virker mot sin hensikt (*fnis*)......

Så, jeg overlevde turen til Langedrag, drar gjerne igjen, og slutter meg til mottoet deres:


"Naturen er vår beste læremester"


Filmen har jeg lånt fra YouTube.

- Hege -

8 kommentarer:

jannes hobbykrok sa...

Denne opplevelsen misunner jeg deg!Tusen takk for flott og fasinerende innlegg!
Så utrolig spennende det må ha vært å se disse flotte rovdyrene på kloss hold!Synes gaupa er like fasinerende jeg,kanskje fordi den har holdt til rundt veggene mine ved et par anledninger!
Takk for tips ang elgen også!Nå vet jeg jo hvorfor den tråkker gjennom hagen min morgen og kveld!I kveld skal jeg hogge ned banantreet,og så et pølsetre istedet!Lurer på hvem jeg får besøk av når det blomstrer!
Klem,Janne

Yvonne sa...

Herlige bilder Hege! Der skulle je ha vøri! Tipper det er rimelig spesielt å være så nær disse flotte dyrene. Må nok bli en tur dit etterhvert med unga.
Ha en strålende helg!
Sjøl skal jeg ned og kikke på nabben som planter pølsetre, hi-hi.
Klem

MonaV sa...

Se der har vi de flotte bildene ja.
Moro å høre om turen din i dag, selv om jeg syns det høres litt skummelt ut med ulver hihi.

Her er det pakking for harde livet i kveld....tenk i morra kveld er jeg i Tyrkia yeah!!!

MonaV sa...

Hei igjen Hege

Så fin bakgrunn og header du har fått deg da!!!

Heidi sa...

Åhh, det må ha vært helt utrolig! Misunner deg denne opplevelsen. Ulven er jo bare helt fantastisk. Fine bilder:) Fjellreven og gaupa er også flotte!
Ha en strålende helg.
Klem:)

Marianne sa...

Litt av en opplevelse, skrekkblandet fryd eller?? Vi skal også dit i sommer, med tre barnebarn. Jeg er pyse så jeg tør ikke inn til ulven. Flotte bilder du har tatt :-)

Anonym sa...

Åh, WOW!! Så stilig da!! Jeg har aldri hilst på ulver før!;-P
Bryllupskortet ditt i forrige innlegg var utrolig lekkert! Du har ingen grunn til bekymring, det var rett og slett nydelig!

Sommerklem fra Ida:o)

RitaK sa...

Så bra at dere fikk "hilst" på ulvene på Langedrag. Flotte bilder, og sikkert veldig gøy og spennende... Liker best litt mindre "ulvedyr" (les: hunder) jeg for min del, hihi :p Håper du får en fortsatt flott sommerferie :-) Kanskje vi ses på Happy Hobby en regnværsdag? Jeg skal være litt sommervikar i år også, så vi snakkes forhåpentligvis snart... Kos deg i ferien din :-)))